Natuurlijk gaat de wereld vergaat, of wat dacht je nu zelf? Alleen weet ik nog niet goed wanneer..

Sommige mensen dachten dat dit vandaag ging gebeuren, maar volgens deze site (of deze) is dit nog niet gebeurd! :) De mensen die dit dachten waren wel mis geïnformeerd, de LHC begon vandaag inderdaad te schieten met protonen, maar de eerste botsingen gebeuren pas volgende week.. De aarde gaat dus nog minstens een kleine week mee! mocht de aarde toch vergaan zal u het uiteraard kunnen vinden op voorgaande site’s..

Alle gekheid op een stokje, wat is die LHC of Large Hadron Collider nu juist en waarvoor dient het?

wel, in die LHC gaan ze protonen (ongeveer het kleinste deeltje dat gekend is, dingen zoals quarks en strings zijn slecht theorie dacht ik) op elkaar afschieten.. natuurlijk niet te traag, eerst brengen ze via elektromagnetische velden de protonen op een snelheid van bijna de lichtsnelheid.. Is dat zo speciaal? Eigenlijk niet, in de ruimte gebeuren die dingen constant :)

dusja, zo gevaarlijk is dat allemaal niet, toch zou het in heeeeeel erg misschien kunnen gebeuren dat er minuscule zwarte gaten ontstaan.. Zijn zwarte gaten dan gevaarlijk? nuja, moesten het grote gaten zijn, dan zijn die inderdaad wel gevaarlijk, maar vergeet niet dat het slechts op 2protonen gaan.. 1proton op lichtsnelheid heeft enorm veel energie moet je denken, maar omdat het slechts om iets kleins als een proton gaat is die enorme energie te vergelijken met de energie van een vliegende mug.. echt fenomenabel dus :p

maar er kunnen dus kleine zwarte gaten ontstaan, en neen, ze zijn niet gevaarlijk, want er is nog altijd de hawkingsstraling! natuurlijk is deze wel puur theoretisch, maar ik geloof ze wel.. en er zijn 2fijne dingen aan de hawkingsstraling:

  1. doordat het om minuscule zwarte gaten gaan verdampen deze binnen enkele seconden
  2. in 2004 heeft Hawkings ontdekt dat de informatie dat het zwarte gat ‘opgezogen’ heeft, er na het verdampen terug uit vrijkomt

Er is dus niets om schrik van te hebben denk ik zo, tenzij de theorieën niet juist zijn..

oja, de wereld kan op nog manieren vergaan hoor, maar daarvoor verwijs ik je graag door naar de laatste show, waar Lieven Scheire (jawel, de man van neveneffecten) iedere week een manier waarop de wereld aan zijn einde kan komen uitlegt :)