Gisteren (16/10) ben ik voor de eerste keer in mijn nog jonge leven naar een microsoft In-Person event geweest. Het event maakte deel uit van de MSDN Roadshow dat de nieuwe Silverlight2 (#) moest voorstellen. Het seminarie werd gegeven door Katrijn De Graeve (#), Microsoft Evangelist. Of ze echt zo katholiek overtuigd was over Microsoft heb ik haar niet durven vragen ;-) Het event ging door in Sint-Laureins, in het Godshuis (#)

msdn logo

Het event begon rond 9u met een lekker glaasje fruitsap, waarna rond 9.30u de eerste presentatie begon. Als eerste zagen we dat de dag uit 4 presentaties van elk ongeveer 1.15u zou duren.

In de eerste presentatie zagen we wat RIA’s waren, en dat dat meer was dan enkel no-page reload (#). Eig ben ik dan redelijk hard tegen RIA, want niets hatelijker dan wanneer mijn ‘geschiedenis’ knoppen in mijn browser niet meer werken. Maar daar had ze natuurlijk een eenvoudige oplossing voor.. (Ik denk niet dat ze anders die quote zou aangehaald hebben ^^)

In deel 2 zagen we vooral wat mogelijk was met expression studio blend 2 (#), en hoe eenvoudig het was om op die manier XAML te gebruiken. Ook zagen we dat als je ook als pure developer niet zonder Blend kan, wat ik eigenlijk wel jammer vind, maar waarschijnlijk zal dat met de volgende versie van Visual Studio veranderen (lees: ik hoop het).  Verder zagen we wat de kracht van Controls (#) zijn, hoe templating mogelijk is in silverlight2 en hoe eenvoudig het is om eenvoudige animaties te maken.

Na deel 2 was het tijd voor lunch, deze bestond uit een broodjes maaltijd. Lees: broodjes in overvloed.

In deel 3 zagen we hoe we in silverlight database connecties moeten aanmaken. Natuurlijk gaat dat niet rechtstreeks, (Silverlight is client side, en ikzelf ken geen enkele server die databaseconnecties naar buiten gaat toelaten), maar Silverlight ondersteunt wel heel wat types (XML, RSS, ..). Als je een silverlight2 applicatie schrijft krijg je 1MB vrije ruimte op de client. Deze ruimte is een soort kluis. Waarom een kluis? Omdat Microsoft denkt dat we anders via Silverlight2 pc’s zouden hacken.. Waarschijnlijk hebben ze dus wel gelijk :P

In het 4de deel, en dus laatste, zagen we vooral WPF (#), en wat de verschillen zijn met Silverlight2. En ja, ook al gebruiken ze beiden XAML, er is nog verschil! Zeker wat betreft de kracht van WPF. WPF dient om windows applicaties te schrijven, maar dan applicaties met een custom design. In tegenstelling tot met Silverlight2 is het met WPF wel mogelijk om 3D toepassingen te maken, of om database connecties te maken. En dat is zeker leuk ;-)

conclusie: een zeer geslaagde dag (ik ben tevreden dat ik geweest ben). Katrien was zeer zeker een goede gastspreker, die zelfs soms wat humor probeerde te steken in haar presentatie. (vb: Silverlight applicaties ontwikkelen in Linux, ook al was dat eigenlijk een klein beetje heel erg mijn schuld :-P). Jammer genoeg kon ze ons niet alles tonen wat ze wou tonen, door internetproblemen.  Maar hoe erg Katrien ook haar best deed, ze kon mij toch nog niet overtuigen om Silverlight te gaan gebruiken. Flash is nog altijd een stukje krachtiger, maar Flash heeft natuurlijk het grote nadeel van AS.. Flash programmeren is heel wat ‘moeilijker’ dan C# programmeren.. Maar voor WPF heeft ze mij wel kunnen overtuigen. WPF (en vooral XAML) is dus aan mijn ‘dit jaar te leren’ lijstje toegevoegd, evenals Linq (#), een sooft database taal, zoals SQL (#), maar waarmee je niet alleen in databases kan zoeken, ook in objecten, active directiories, …, … .

Ze heeft mij zelfs kunnen overtuigen om eens deel te nemen aan de microsoft summerschools! Wie had dat ooit kunnen denken van een Linux-adept als mezelf?

Enkele sfeerfoto’s:
sfeer foto 1
vlnr: MS chilldude – Stijn (#) – Brecht – Ik
sfeerfoto 2
vlnr: Ms chilldude – Lester (#) – Brecht

specials thanks to Brecht, omdat hij taxi wou spelen, en Lester, omdat hij een goede codac op zijn GSM heeft ;)